Gamla träd, nytt liv – evighetsträd i fokus

Dan Gerell, ekolog på Biosfärenheten visa diplok och plakett om evighetsträd vid Lillö. Foto Åsa Pearce

Inget varar för evigt. Men ett evighetsträd ska få bli stort och gammalt. Biosfärkontoret driver ett projekt som märker ut evighetsträd. När det till slut faller ihop fortsätter det att vara viktigt för vedlevande organismer som mossor, lavar, svampar och inte minst insekter.

Träd i alla åldrar är mycket viktiga för ekosystemet. I det moderna landskapet är det brist på äldre träd och död ved.
-Genom att peka ut evighetsträd skyddar vi träden och hjälper den biologiska mångfalden, samtidigt som vi ökar kunskapen kring trädens roll, säger Dan Gerell, ekolog på Biosfärkontoret och projektledare för evighetsträdsprojektet.

Stora gamla träd levererar mängder med ekosystemtjänster. De ger skugga, renar luft och dämpar temperaturökningar. Därför är de viktiga att värna om. Att märka ut evighetsträd är ett sätt att skydda och lyfta fram gamla grova träd.
-Det är en mäktig känsla att stå intill en grov gammal ek som är mycket äldre än vad du någonsin kommer att bli. Kanske stod det där redan under skånska krigen på 1700-talet, säger Dan Gerell.

20 evighetsträd utmärkta
Naturskyddsföreningen i Skåne var de första som började arbeta med evighetsträd. Sedan har konceptet spridit sig genom Sverige. Nu är det dags för Kristianstads kommun att märka ut evighetsträd.
-I vår kommun började vi märka ut evighetsträd som en del i projektet Fladdermöss i Vattenriket finansierat av den lokala naturvårdssatsningen (LONA). Det projektet är avslutat, men arbetet med evighetsträd i kommunen har bara börjat, säger Dan.

Hittills har drygt 20 träd pekats ut som evighetsträd genom ett samarbete mellan Biosfärkontoret, Mark- och exploateringsenheten och Parkförvaltningen. Privatpersoner i Kristianstads kommun kommer att få möjligheten att peka ut egna evighetsträd. Det finns vissa krav för att trädet ska få bli utpekat som evighetsträd. Uppfyller man de kraven kan man få en bricka och ett diplom skickat hem till sig.

Läs mer om evighetsträd och hur du kan ansöka om att märka ut ett eget här:
Evighetsträd – Biosfärområde Kristianstads Vattenrike

Back To Top
Translate »