Naturum sett från sjön. Foto: Patrik Olofsson/N
Välkommen till Vattenriket

Vattenriket är ett område med härlig och omväxlande natur. Området är stort, 35 x 35 km. Floden Helge å flyter tvärs igenom landskapet ut i havet. Ån kantas av våtmarker och strandängar, lummiga ädellövskogar och torra sandiga odlingsmarker. Den varierade naturen gör att många djur och växter trivs.

På besökscenter naturum Vattenriket berättar naturvägledarna och utställningen om områdets speciella fåglar, fiskar och småkryp. Du kan vara med på olika aktiviteter, njuta av utsikten och fika.

Härifrån är det lätt att ta sig ut till Vattenrikets 21 besöksplatser med information, spänger och fågeltorn. Besöksplatserna gör det möjligt att njuta av naturen på många sätt året runt. Du kan bada, grilla, vandra och skåda fågel.

2005 blev Kristianstads Vattenrike utnämnt till ett Biosfärområde. Sedan dess fungerar Vattenriket som ett modellområde för hållbar utveckling – ”Bra för både natur och människa”! I hela världen finns fler än 700 biosfärområden. Sju ligger i Sverige. Vattenriket är landets äldsta.

Aktiviteter i Vattenriket

Naturen är en enkel källa till glädje och avkoppling. En plats där man kan träffa vänner eller bara vara för sig själv. Den svenska naturen är till för alla. Sommar, vinter, höst och vår. Varje årstid bjuder på olika upplevelser. Välkommen ut i Vattenriket!

FIKA OCH GRILLA
Ett härligt sätt att uppleva Vattenriket är att umgås ute i naturen. På många av Vattenrikets besöksplatser finns bord och bänkar att sitta och äta vid. En del har också grillplatser. Ta med dig egen ved eller grillkol.
Tips på platser: Norra Lingenäset, Ekenabben och Äspet.

FISKA
I Helge å finns många sorters fisk, fler än på många andra ställen i Sverige. För att få fiska måste man köpa ett fiskekort. Det kan du göra på naturum Vattenriket, Kristianstad och Åhus Tourist Center och via sms. Det finns regler om vilka fiskar som får fångas och när de får fiskas. En del fiskar är sällsynta, till exempel malen, och dem får man inte fånga. Tips på platser: Kanalhuset, Kavrö bro och Gropahålet.

Vandra i vattenriket

VANDRA
I Vattenriket finns naturen nära. Ta en promenad vid någon av Vattenrikets besöksplatser. Färgmarkerade stolpar visar vägen. Där det är vått finns spänger som gör det lätt att ta sig fram. Håll alltid hunden kopplad om du går in i en kohage och gå inte nära korna.
Tips på platser: Linnérundan, Norra Lingenäset och Hercules.

Skåda fågel på Isternäset

SKÅDA FÅGEL
Vattenriket är rätt plats för att titta på fåglar. På vintern ser man ofta havsörnar kring Helge å. På våren kommer tranorna i tusental till Vattenrikets besöksplats Pulken. Runt om i Vattenriket finns många fågeltorn. Ta med kikare eller hyr på naturum.
Tips på platser: Linnérundan, Håslövs ängar, Hercules och Äspet.

Allemansrätten gör det möjligt för alla att röra sig fritt i naturen. Men vi måste visa hänsyn till naturen, markägare och andra besökare. Det gäller att inte störa och inte förstöra. Tänk på att slänga allt skräp i soptunnor eller ta det med dig hem när ni lämnar platsen. Läs information från Svenska Naturvårdsverket för att veta vad som gäller.

Besöksplatser i Vattenriket
Fina platser i Vattenriket

1. NORRA LINGENÄSET
Norra Lingenäset är en vacker lövskog nära Kristianstad. På våren är marken täckt av blommor och fåglar sjunger i träden. Stigen leder ut till ett fågeltorn med utsikt över Araslövssjön. Vill du gå en längre promenad finns det både betesmark och sumpskog att utforska. Vid parkeringen finns toalett och ett stort bord med bänkar. I närheten av parkeringen finns en grillplats med fin utsikt.
Hitta hit: Norra Lingenäset ligger strax norr om Kristianstad. Cykla, åk bil eller ta stadsbuss 1 till Albogatan och promenera sista biten 2 km.

2. EKENABBEN
Ekenabben ligger vid Hammarsjön sydost om Kristianstad. Det är en fin plats där man kan fika, grilla, fiska, titta på fåglar och vandra genom den vackra skogen. Promenaden genom skogen är cirka 800 meter lång och går på en spång. Längs ut på Ekenabben finns stora, vackra ekar. Därifrån leder en stig fram till fågeltornet där man kan se ut över Hammarsjön. Vid Ekenabben finns toalett. Köp fiskekort på naturum om du vill fiska.
Hitta hit: Besöksplats Ekenabben ligger vid Hammarslund. Kom hit från stan till fots eller med cykel eller busslinje 1. För bilar finns det parkering.

3. VRAMSÅN
Vramsån är en av Vattenrikets finaste åar. Den rinner med friskt vatten från Linderödsåsen till Helge å. Ån är rik på musslor, insekter och fisk. Vid den gamla badplatsen i byn Gärds Köpinge kommer man nära vattnet. Här flyter ån sakta fram inramad av stensatta kanter och grova kastanjeträd. Vid badplatsen finns parkering, en gräsplan och en grillplats. Köp fiskekort på Kristianstad Tourist Center.
Hitta hit: Besöksplats ”Vramsån” ligger i Gärds Köpinge. Cykla, åk bil eller ta regionbuss 553. En skylt visar vägen till fots längs cykelbanan ner till Vramsån.

4. ÄSPET
Vid havet i Åhus ligger Äspet. Förutom en fantastisk strand finns här en grund lagun som lockar många fåglar. Nära lagunen finns två fågeltorn. Inåt land finns den fina Kronoskogen med många promenadslingor. Vid stranden finns en parkering med toalett. Härifrån når man fågeltornen. 150 m söder om parkeringen finns en grillplats i sanddynerna intill vägen. Hitta hit: Äspet ligger söder om hamnen i Åhus. Följ Åvägen och sedan Snickarehaksvägen fram till stranden. Buss 551 går till Åhus centrum.

Back To Top
Translate »