Projektbeskrivning

Skräp är ett växande problem i hela världen. Som biosfärområde är Vattenriket ett modellområde för hållbar utveckling, vilket innebär att vi tar fram lokala lösningar på globala problem. Under 2020-2021 arbetar vi med temat ”Upplev Vattenriket”. Eftersom vi fokuserar på att visa folk ut i naturen har vi också ett ansvar att uppmuntra till att ta med sig skräpet hem.

Hösten 2020 höll Biosfärkontoret tillsammans med lokala föreningar flera städaktiviteter under Framtidsveckan. Startdatum för Storstädning i Vattenriket var 19 september,  ”World Clean Up Day” och Håll Sverige Rent-dagen.

Totalt var 300 personer med och bidrog till en renare natur. Föreningar arrangerade allt från plogging till hundpromenad med skräpplockning och skräpplockning från kanot. Sportdykarna städade bottnen längs Tivoliparken och i Åhus hamn och på land fyllde skräpplockare i alla åldrar ett trettiotal plastpåsar. Veckan inleddes med skräpplockning i naturums närområde och avslutades med en skrotkonsert för hela familjen i redet. Dessutom sattes påsholkar upp vid besöksplatser och längs Skåndeleden.

Snabba fakta

Projektnamn: Storstädning i Vattenriket
Medverkande:Biosfärkontoret, Tekniska förvaltningen, Kristianstads Sportdykarklubb, C4 Kajakklubb, Christianstad divers, Nordöstra Skånes Fågelklubb, Kristianstad Löpargrupp/Ok pan, Åhus brukshundsklubb.
Genomförs 2020 – .
Kontakt: Åsa Pearce asa.pearce@kristianstad.se

Globala mål

Miljömål nr 11
Miljömål nr 17

Blogginlägg

Back To Top
Translate »