skip to Main Content
Fågeltornet vid Pulken är tillgängligt med rullstol. Foto: Åsa Pearce

Få platser i Sverige har så rik och varierad natur som Vattenriket. De senaste tio åren har vi arbetat aktivt med att tillgänglighetsanpassa besöksplatser för personer med funktionsvariationer. 

Mellan 2006 och 2009 arbetade vi i ett LONA-projekt med en budget på sammanlagt 3 miljoner för att tillgänglighetsanpassa fem besöksplatser för personer med funktionsvariationer. Breda ekspångar, handikapptoaletter, fiskebrygga och en fantastisk badbrygga ut i Hanöbukten är några av satsningarna.

Projektet ”Ökad tillgänglighet för alla i Vattenriket” startade som en följd av Biosfärkontorets strävan mot en ökad tillgänglighet för alla till besöksplatserna i området. Olika intressenter, som kommunens ansvarige samordnare för handikappfrågor och handikapprörelsens kontaktperson i Kristianstads kommun, föreningar och naturintresserade rullstolsburna personer deltog i projektet.

Man enades om fem platser i Vattenriket, som sedan fick en hög tillgänglighet för alla. De fem platserna är Ekenabben, Furuboda, Håslövs ängar, Pulken och Norra Lingenäset och finns beskrivna i foldern ”Vattenriket för alla”.

Under senare år har arbetet med att öka tillgänglighet vid Vattenrikets besöksplatser fortsatt och resulterat i förbättrad tillgänglighet även vid Lillö borgruin, Utemuseum Kanalhuset och Utemuseum Äspet. Arbete pågår med att göra hela Linnérundan tillgängligt för permobiler och barnvagnar. Flera av Vattenrikets besöksplatser är beskrivna i tillgänglighetsdatabasen Equality.

Back To Top
Translate »